enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpereğlizonguldakkdz. ereğligazetehaberson dakikaereğli gazetesiereğli haberkdz ereğli gazetesi
DOLAR
41,3862
EURO
48,7520
ALTIN
4.951,65
BIST
11.520,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak
Açık
25°C
Zonguldak
25°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
22°C
Cuma Parçalı Bulutlu
20°C

Basın özgürlüğü yolunda BATİYAC dimdik ayakta..!

Batı Karadeniz İnternet Gazetecileri ve Yazarları Cemiyeti (BATİYAC) yazılı bir açıklama yaptı.

Basın özgürlüğü yolunda BATİYAC dimdik ayakta..!
22.09.2025 18:35
A+
A-

Geçtiğimiz günlerde yazdığı bir haber sonrası aldığı cezadan dolayı cezaevine giren Batı Karadeniz İnternet Gazetecileri ve Yazarları Cemiyeti (BATİYAC) Kurucu Başkanı, Gazeteci Sina Çıladır’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine devam edememesinin ardından BATİYAC yeni başkanını belirledi.

Dernekler kanunu gereği yönetim kurulu üyeleri içinden BATİYAC Yönetimi mevcut Saymanımız Muharrem Yokarıbaş’ı yeni Yönetim Kurulu Başkanı olarak belirledi. Ayrıca Başkan Yardımcılığı görevine Sevil Karaarslan, Saymanlığa Sadiye Demirci getirilirken Genel Sekreterlik görevinde ise Hasan Sarıalp devam ettiği için değişikliğe gidilmedi. Yedek Yönetim Kurulu Üyesi Oktay Akdeniz ise Sina Çıladır’dan boşalan Yönetim Kurulu Üyeliğine getirildi.

Konu ile ilgili Batı Karadeniz İnternet Gazetecileri ve Yazarları Cemiyeti (BATİYAC) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yokarıbaş adına yapılan yazılı açıklama şöyle;

“Değerli meslektaşlarım, basın özgürlüğünün yılmaz savunucuları,          Sayın üyeler, değerli meslektaşlarım, basın özgürlüğünün yılmaz savunucuları,

Billiyorsunuz ki 12 Eylül 2025 tarihinde BATİYAC Kurucu Başkanımız Sina Çıladır gazetecilik mesleği icrasından dolayı cezaevine girdi. Nedeni 2023 yılı genel seçimlerinde, İYİ Partili Kadınlar Whatsapp grubunda, dönemin ilçe başkanı Yasemin Erdoğan’ın, milletvekili adayı Yiğitcan Yıldırım için ‘Önce adam olsun, sonra milletvekili olsun’, sözlerini haber yaptığı gerekçesiyle, bunu haberleştiren gazeteci hakkında suç duyurusunda bulundular. Maalesef yerel mahkeme tarafından uzlaştırma hükümleri uygulanmadan, ‘Haberleşmenin Gizliliği İhlal’, suçundan gazeteciSina Çıladır 3 yıl 4 ay hapis cezasına çanptırıldı, Sakarya İstinaf Mahkemesi de bu kararı onadı.  Meslektaşımız Çıladır’ın cezaevine girmeden söylediği şu son sözünü bir kez daha hatırlatmak isterim ki “Gazetecilik suç değildir”

Kurucu başkanımız Sina Çıladır’ın uğradığı adalet süreçlerinden aldığımız derslerle görevi devralırken, basının özgür ve bağımsız kalması için daha dayanıklı bir çerçeve kurmanın sorumluluğunu omuzlarımızda hissediyoruz. Basın özgürlüğü, toplumun vicdanı ve demokrasinin temel taşıdır; hür ve tarafsız haber alma hakkı, her bir vatandaşın haklarıyla doğrudan ilişkilidir. Ancak son yasalar ve özellikle KVKK (Kişisel Verilerin Korunması Kanunu) uygulamalarının basın için getirdiği ağır yükler, haber üretme ve paylaşma özgürlüğümüzü giderek kısıtlamaktadır. Bu durum, kamuoyunun doğru ve hızlı bilgiye ulaşmasını engellediği gibi, haber kaynağı ve gazetecinin güvenliğini zayıflatıyor.

Bizler, Batı Karadeniz İnternet Gazetecileri ve Yazarları Cemiyeti olarak:

Basın özgürlüğünü savunmaya ve haber yapma özgürlüğümüzü güvence altına almaya,

Şeffaflık, hesap verebilirlik ve etik ilkeler çerçevesinde çalışmaya,

Kamu yararını gözeten, bağımsız ve tarafsız haber üretimini desteklemeye,

Sonuna kadar kararlıyız.

Bu süreçte, yeni yönetim olarak görevimizi devraldık ve şu ilkelere öncelik vereceğiz:

Yasal mevzuatın basın özgürlüğünü destekleyecek şekilde yorumlanması için hem bünyemizde hem de ülke genelinde federasyonlar iş birliği ile çalışmalar yürütmek ve üyelerimizi meslektaşlarımızı bu konuda bilgilendirmek; gerektiğinde savunma ve danışmanlık desteği sağlamak.

KVKK ve benzeri düzenlemelerin de haberciliği kısıtlamadığı, şeffaf iletişimi ve veri güvenliğini aynı anda koruyan çerçeveler için istişareler yürütmek asli görevimiz olmalı. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu yasalarından avukatlar nasıl muaf tutuluyorsa, gazetecilerin de bu yasadan muaf tutulması konusunda yapılan çalışmalarda yer almaya çalışacağız.

Haber kaynaklarının korunması, sansürün önlenmesi ve gazetecinin güvenliğinin güvence altına alınması için çalışacağız.

Meslektaşlarımızın, üyelerimizin dayanışmasını büyütmek için elimizden geleni yapacağız.

Şu an içinde bulunduğumuz zorlu dönemde, siz değerli meslektaşlarımın güveni ve desteği bizim en büyük güç kaynağımızdır. Birlikte, haberin özgürlüğünü ve kalitesini yükseltecek, kamuoyunu aydınlatacak adımlar atacağımıza inanıyorum. Yeni yönetimimiz, Kurucu Başkanımız Sina Çıladır’ın belirlediği vizyon çerçevesinde her zaman ki gibi adalet ve dürüstlük ilkeleriyle hareket etmeye devam edecektir.

Bu vesileyle; bugün aramızda olan tüm üyelerimizin görüş ve önerilerine açık olduğumuzu bir kez daha vurguluyor, birlikte çalışacağımız verimli dönem için elimizden geleni yapacağımızı kamuoyu ile paylaşmak isterim. Saygılarımla.

BATİYAC Yeni Yönetim Kurulu Görev Dağılımı;

Başkan: Muharrem Yokarıbaş

Başkan Yardımcısı: Sevil Karaarslan

Genel Sekreter: Hasan Sarıalp

Sayman: Sadiye Demirci

Yönetim Kurulu Üyesi: Kerimcan Günaydın

Yönetim Kurulu Üyesi: Filiz Akbıyık

Yönetim Kurulu Üyesi: Oktay Akdeniz

Denetim Kurulu Başkanı: Kaan Kocaman

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.