Türk Metal Sendikası Araştırma ve Eğitim Merkezi (TAEM) ile Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü “8. Söz Çalışma Ekonomisi Öğrencilerinde AKAD’EMEK Öğrenci Kurultayı’, Kdz. Ereğli’de gerçekleşti.
Büyük Anadolu Ereğli Otel’in, “Erdemir Salonu”nda ‘Söz Çalışma Ekonomisi Öğrencilerinde’ sloganı ile açılışı yapılan kurultayda; Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Uysal Altundağ, salona kalabalık işçi grubunun alkış ve sloganları eşliğinde girdi.
Saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunması ardından; Bursa Uludağ Üniversitesi, Türk Metal Sendikası ve Akademek Öğrenci Çalıştayı içerikli kısa video sunumları yapıldı.
Erdemir’i ağzından alev çıkan bir ejderhaya benzetirim
Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Mustafa Demirtaş’ın, açılışta yaptığı kısa konuşmada, merhum Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak‘ı bir kez daha rahmetle andı. Başkan Gökhan Mustafa Demirtaş, etkinliği düzenlemeleri dolayısıyla üniversite ve sendika yönetimine teşekkür ederek, katılımcılara ‘hoş geldiniz’ temennisinde bulundu.
Bursa Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Anabilim Dalı Bölümü Prof. Dr. Yusuf Alper, Karadeniz Ereğli’nin ise kendi evleri gibi olduğunu ve bundan sonraki tüm süreçlerde kurultayı burada yapılmasını arzuladıklarını söyledi. Erdemir‘i ağzından alev çıkan bir ejderhaya benzettiğini ifade eden Prof. Dr. Yusuf Alper, Karadeniz’in incisi olan şehrin, tarihi ve turistik yerlerinin gezilmesini önerdi.
Erdemir İşçisi, ‘Türk Metal, Güçlü Güçlü Türk Metal’
Erdemir işçilerinin uzun süre attıkları slogan ve sevgi gösterileri dolayısıyla konuşmasına başlayamayan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Uysal Altundağ ise merhum Pevrul Kavlak’ı hatırlatarak başladığı konuşmasını, şöyle sürdürdü:
“Bu tür toplantılarda güçlenen sendikalı örgüt toplum bilincinin, geleceğimizi teminat altına alacağına da yürekten inanıyorum. Türk Metal Sendikası olarak Akademek Kurultayı toplantılarına o kadar büyük önem atfediyoruz ki, 24 Şubat’ta gahmetli onursal genel başkanımız Pevrul Kaynak’ın vefatı ile yaşadığımız büyük kayba ve o büyük acıya rağmen, artık bu toplantıyı ötelemeyi bir kez daha aklımızdan geçirmedik.
Çünkü bizler, istisnasız her alanda bilimin öncülüğüne ve gençlerin geleceğimiz olduğuna inanmış bir fikrin etrafında birleşiyoruz. Çünkü biz Türk Metalliler, acılar ne kadar büyük olursa olsun, emek mücadelesinin hiç duraksamadan devam etmesi gerektiğine inanıyoruz.
Salgınlar, doğal afetler, nükleer tehditler, savaşlar…
İçinde bulunduğumuz ‘Milenyum’ yani 2000’li yıllar dünyada ve bizde maalesef zorluklarla başladı. Bugün üniversite öğrencisi olan çocuklarımız bile bu genç yaşlarına rağmen gerek küresel, gerekse yerel bazda bir çok krize tanık oldular.
Dünyadaki büyük sosyolojik ayrışmalar, bir türlü önü alınamayan ve ne yazık ki ülkemizi derinden etkileyen göçmen sorunları Batı uygarlığını bile sarsan çeşitli kültürel değişimler; salgınlar, doğal afetler, nükleer tehditler, savaşlar ve belki de hepsinden önemlisi, gittikçe boğazımıza sarılan yoksulluk. Yeni 1000 yılın başından beri bütün bunları neredeyse maalesef bir arada yaşıyoruz. Ve geçen 23 yıl içinde ne yazık ki birinin bile tam olarak üstesinden gelmiş değiliz.
Taşın altına elini koyma sırası yavaş yavaş sizlere geliyor
Sevgili, öğrenciler, aslına bakarsanız omuzlarımızda büyük yüklerden payınıza düşenin sizi fazlasıyla zorladığını, zaman zaman umutsuzluğa ittiğini çok iyi biliyorum. Çünkü ben de bir babayım ve üniversitede okuyan bir evladım var. Ama unutmayınız ki taşın altına elini koyma sırası yavaş yavaş sizlere geliyor. Yani hayat, bütün ihtişamı ve açgözlülüğüyle sizleri bekliyor. Bu sürece son derece hazırlıklı gireceğinizde ise eminim.
Emekçi olduğunuzda örgütlü olmanın önemini bileceksiniz
Çünkü ülkemizin en iyi üniversitelerinde, en iyi akademisyenler tarafından eğitiliyorsunuz. Sizin için her türlü fedakarlığa hazır hocalarınız. Hala üzerinize titreyen aileleriniz ve bizler gibi ‘umutla’ yolunuzu gözleyen emekçi dostlarınız var. Neden yolunuzu gözlüyoruz? Çünkü siz. İleride çalışma hayatının çeşitli kademelerine geldiğinizde yani her biriniz birer ‘emekçi’ olduğunuzda örgütlü olmanın önemini bilerek hareket edeceksiniz. En azından bizim sizden beklentimiz budur.”
‘8. Akademek Öğrenci Kurultayı’, 28 Nisan’da sona erecek
Konuşmasının ardından plaket, hediye ve çiçek takdim edilen Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Uysal Altundağ, kendisine coşku gösteren işçileri selamlayarak kürsüden indi. Program dahilinde öğleden sonra devam eden “8. Akademek Öğrenci Kurultayı” 28 Nisan’da sona erecek.
Kurultay’ın açılışına; CHP Zonguldak Milletvekili Op. Dr. Eylem Ertuğ Ertuğrul, Erdemir Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Uysal Altundağ, Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcıları Yusuf Ziya Odabaş ve Mesut Erdem, Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aysen Tokol, Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Mustafa Demirtaş, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, Erdemir İnsan Kaynakları Direktörü Atilla Yelboğa, Türk Metal Team Başkanı Ergin Dinç, Türk Metal Kdz. Ereğli Şube Başkanı Altan Kalfa, Şube Avukatı Hasan Tuzcu, kurultaya katılan üniversitelerden öğretim görevlileri, öğrenciler ve işçiler katıldı.