enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpereğlizonguldakkdz. ereğligazetehaberson dakikaereğli gazetesiereğli haberkdz ereğli gazetesi
DOLAR
32,3352
EURO
34,7147
ALTIN
2.408,07
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak
Hafif Yağmurlu
15°C
Zonguldak
15°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Açık
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

TTK’da çalışan 35 işçinin icra borçları 8 milyon TL’yi geçti

TTK’ya bağlı üretim bölgelerinde denetlemeler yapan Sayıştay denetçileri başlıktaki tesbiti yaptı…

TTK’da çalışan 35 işçinin icra borçları 8 milyon TL’yi geçti
20.10.2021 17:26 | Son Güncellenme: 26.10.2021 23:23
A+
A-

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre; madencilerin milyonlarca TL’yi bulan icra takibi dosyası olduğu ve borç kesintileri nedeniyle ellerine “neredeyse hiç para geçmediği” belirtildi.

Karadon Taşkömürü İşletme Müesseseleri 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda “son yıllarda borç batağına girmiş olan işçi sayısının arttığına” dikkat çekildi. Raporda 2018 yılsonu itibarıyla 327 madencinin icra takibinde olduğu ve toplam bin 786 icra dosyası bulunduğu belirtildi.

Toplam borçları 21 milyon TL

Raporda, madencilerin icra işlemi uygulanan toplam borcunun 21 milyon 825 bin TL’ye ulaştığı belirtildi. Sayıştay denetçileri, “72 işçinin kişi başı icrada olan borcunun 100 bin TL’nin üzerinde olduğuna” ve aralarında 700 bin TL borcu olan işçi bulunduğuna dikkati çekti. Raporda, “Yüksek miktarda icra borcu bulunan işçilerin maaş bordroları üzerinde yapılan incelemede, maaşlarından kesintiler nedeniyle neredeyse ellerine hiç para geçmediği görülmektedir” ifadeleri yer aldı.

Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda “İcra takibine giren işçi sayısının 2018 yılında 48 olduğu ve bu rakamın mevcut işçilerin yüzde 10’na denk geldiği” vurgulandı. Raporda, 48 işçiye ait 156 icra dosyasının bulunduğu ifade edildi.

Sayıştay denetçileri, diğer madenlerde olduğu gibi Amarsa’da da icra borcu bulunan işçilerin “maaşlarındaki kesintiler nedeniyle neredeyse ellerine hiç para geçmediğinin” altını çizdi.

35 işçinin borcu 100 binin üstünde

Armutçuk Taşkömürü İşletme Müessesesi Denetim Raporu’nda da “898 işçinin 85’inin maaşlarında icra kesintisi olduğu ve 450 bin TL civarında borcu olanların bulunduğu belirtildi. Raporda, “100 bin TL üzerinde borcu olan 35 işçinin bulunduğu, icra borçları toplamının 8 milyon TL’yi geçtiği” ifade edildi.
Sayıştay denetçileri, yüklü miktarda icra borcu bulunan işçilerin maaş bordroları üzerinde yaptığı incelemede “Madencilerin hiç maaş alamadığı veya ellerine çok az miktarda bir para geçtiği görülmektedir” tespitini yaptı.

Eğitim programlarıyla bilgilendirme önerisi

Kozlu Taşkömürü İşletme Müessesesi’nde çalışan işçilerin durumunun da diğer madenlerdekinden farklı olmadığı belirlendi. Mart 2019 itibarıyla toplam 122 işçinin icra takibine uğradığı, borçlarının 12 milyon 600 bin TL’ye ulaştığı ve bir işçinin borcunun 500 bin TL’ye yakın olduğu belirtildi. Raporda, “TTK Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelgede icralık işçilerin yazılı olarak uyarılmaları ve işçilerin icradan kurtulmaları için eğitim programları ile bilgilendirilmeleri hükümleri bulunmaktadır” denildi.

Borçlanma nedenleri araştırılmalı

Üzülmez Taşkömürü İşletme Müessesesi’nin denetim raporunda da bin 264 işçinin 189’unun maaşlarında icra kesintisi olduğu, 500 bin TL’nin üzerinde borcu olanların bulunduğu ve 44 işçinin 100 bin TL’dan daha fazla miktarda borçlu olduğu bilgisi verildi.

Sayıştay raporunda “İşçilerin borçlanma ve icralık duruma düşme nedenlerinin araştırılması ve bu durumun önlenebilmesine yönelik eğitim verilmesi, bu doğrultuda ilgili merciler nezdinde girişimde bulunulması ile gerektiğinde bu merciilerden destek alınmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir” denildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.