enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpereğlizonguldakkdz. ereğligazetehaberson dakikaereğli gazetesiereğli haberkdz ereğli gazetesi
DOLAR
34,3061
EURO
37,1912
ALTIN
3.018,65
BIST
8.885,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak
Açık
18°C
Zonguldak
18°C
Açık
Cumartesi Hafif Yağmurlu
14°C
Pazar Az Bulutlu
12°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Parçalı Bulutlu
13°C

Zonguldak, artık bir UNESCO adayı

Zonguldak Kömür Jeoparkı’nın UNESCO Küresel Jeoparklar Ağı’na üye olması için başvuru dosyası UNESCO’ya gönderildi.

Zonguldak, artık bir UNESCO adayı
09.11.2022 14:24
A+
A-

Zonguldak Kömür Jeoparkı’nın UNESCO Küresel Jeoparklar Ağı’na üye olması için yapılan hazırlıklar tamamlanarak başvuru dosyası UNESCO’ya gönderildi. Bu başvuru ile birlikte Zonguldak ili resmen UNESCO adayı oldu.

Türkiye’nin tek taş kömürü havzasına sahip olan Zonguldak, jeolojik olarak birçok önemli oluşuma ve değere sahiptir. Zonguldak’ta jeolojik, doğal, kültürel ve endüstriyel miras değerlerinin korunarak geliştirilmesi ve uluslararası tescille tanınırlığının artırılması için Zonguldak Kömür Jeoparkı projesi oluşturuldu.

2018 yılında başlatılan jeopark çalışmaları 2021 yılında Valilik koordinasyonunda Zonguldak Turizm Altyapı Hizmet Birliği bünyesinde kurulan jeopark müdürlüğü, yönetimi, organizasyon yapısı ve sekretaryasıyla kurumsallaştırıldı. Zonguldak Kömür Jeoparkı Müdürlüğü’nün kurulmasıyla ofis çalışmaları, yönetim kurulu toplantıları, paydaş bilgilendirmeleri, çalışma grupları ve danışma kurullarının koordinasyonu gibi örgütsel faaliyetler yürütüldü. Bir yandan etkinlik, eğitim, atölye ve farkındalık geliştirme çalışmaları yürütülürken beraberinde UNESCO Küresel Jeoparkı olma kriterleri doğrultusunda saha çalışmaları yürütüldü. Jeoloji, doğa, kültür ve endüstri mirası odağında jeositler belirlendi. Ardından yoğun bir çalışma ile küresel jeopark olma yolunda başvuru dosyası hazırlıkları tamamlandı. Dosya öncelikle UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’na gönderildi; burada yapılan ön inceleme ile belirtilen takvim içerisinde UNESCO Genel Sekreterliği’ne iletildi.

Jeolojik ve doğal miras açısından çok önemli zenginliklere sahip olan, bilimsel camianın da bu yönüyle yıllardır dikkatini çeken Zonguldak, jeopark projesiyle bu değerleri hayatın içerisine kattığında sürdürülebilir kalkınma hareketini yakalayabilecek önemli bir potansiyele sahiptir. İlin sahip olduğu değerlerin ulusal ve uluslararası bir marka değeri taşıdığının diploması niteliğindeki UNESCO üyeliği, Zonguldak iline ayrıca ekonomik, sosyal ve kültürel olarak da çok önemli kazanımlar sunacaktır.

Bu tescil; Zonguldak’ta turizmin gelişmesine, ilin önemli bir jeoturizm destinasyonu olmasına; özellikle taş kömürünün bir maden olmasının yanında turistik bir deneyime ve sürdürülebilir kalkınma hareketine dönüşmesine de imkân sağlayacaktır. İlklerin kenti olarak anılan Zonguldak’ın yeni bir ilk kazanmasına katkı sağlamak üzere yereldeki tüm paydaşlarımızın işbirliğiyle ortaya koyulan bu çaba tüm Zonguldak sevenleri ve bizleri memnun etmektedir.

“Zonguldak Kömür Jeoparkı, UNESCO Küresel Jeoparkı olarak tescil edilmesi durumunda 46 ülkeden 177 jeoparkın bulunduğu ağa katılarak Karadeniz kıyısındaki ilk ve tek, Türkiye’nin UNESCO’ya üye ikinci jeoparkı olacaktır. Böyle bir tescil ülkemizin tanıtımına da çok önemli bir katkı sunacaktır.”

Yorumlar

18 + eleven =

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.