Karadeniz Ereğli’nin logosunda şunlar bulunur; çilek, çotanak ve deniz.
Çilek; Ereğli çileğini, çotanak; fındığı, deniz; balıkçılığı temsil ediyor.
Burada sıradışı hiçbir şey yok, fakat Karadeniz Ereğli’nin tarihindeki en önemli hususlar şunlardır;
“Kömürü bulan kişi Kdz.Ereğli’de Kestaneci mahalleli Uzun Mehmet’tir. 8 Kasım 1932’den bu yana her yıl Uzun Mehmet anılır. Yani kömürün tarihi kentimizden çıkmıştır.
1967 yılında Erdemir kuruldu. Türkiye’nin ilk yassı çelik üreten fabrikası Erdemir’dir. Ayrıca Türkiye’nin en büyük 7. Şirketi de Erdemir’dir.
Karadeniz Ereğli’de ilk çilek üretimi Kurtuluş Savaşı yıllarında başladı. Ve Ereğli’nin en büyük simgelerinden biri Ereğli Çileği’dir.”
Çotanak için Giresun veya Ordu ilçesi olsak gayet normal bir logo olabilirdi, fakat Ereğli’de çotanaktan daha önce gelmesi gereken simgeler vardır.
Karadeniz Ereğli’nin logosuna bence gelmesi gerekenler şunlardır;
“Çilek, çelik(sanayi), kömür.”
Bizim kentimiz Erdemir’den bu yana en büyük sanayi kentlerinden biridir. Genel olarak Zonguldak diğer illerde kömürün başkenti olarak bilinir. Ve çileğimiz ise bizi temsil eden en eski tarihine sahiptir. Bilakis Ereğli’nin çotanağı temsil edecek kalıcı bir tarihi yoktur.
Bunları sayın yetkililerin düşünmesini ve bu konu üzerinde daha çok düşmesini arz ediyorum.
Geçen belirttiğim yazımda ‘Ereğli Çileği’ konu başlığıyla çileğimizin adının Osmanlı çileği olarak değil Ereğli çileği olarak anılması gerektiğini vurguladım. Bu sefer ise logomuzda büyük bir değişikliğe gidilmesini öngörüyorum.
Bunlar küçük görünen ama kentimiz için büyük ölçüde önem arz eden konulardır.
Kentimizin tarihine, adına ve simgelerine sahip çıkmamız gerekiyor.